Vores model

FjernvarmeGruppen A/S (FVG) kombinerer en kendt og sikker metode til distribution af varme via klassiske fjernvarmerør med store moderne centrale luft-vand varme-pumper, der i dag også er anerkendte og efterprøvede.

Alt i alt en designfilosofi med lav risiko.

Erfaringer fra andre danske projekter

Der etableres nu igen klassiske fjernvarmeanlæg rundt omkring i Danmark. FVG baserer sine projekter på erfaringerne fra disse projekter.  

Det er oplagt direkte at overføre erfaringerne herfra til andre byer over hele landet.

Tekniske anlæg

Varmeanlægget består af 7 hovedelementer:

  1. Grøn energi fra det danske el-net
  2. En central luft til vand varmepumpe
  3. Én eller flere akkumuleringstanke til lagring af varme
  4. En elkedel
  5. En el-producerende motor (option, anbefalet)
  6. Et klassisk distributionsnet til fjernvarme
  7. Husstandsinstallationer med varmevekslere og målere

Fra grøn el til varme

Den danske stat investerer massivt i at omlægge energiproduktionen til vedvarende grøn energi, især sol- og vind. Staten understøtter også varmeproduktion fra el ved at have fjernet afgifter og PSO.

Med varmeproduktion baseret på grøn el vil byen bidrage til at understøtte statens bestræbelser på at fremme den grønne omstilling generelt. Hvis der tilføjes akkumuleringstanke og tekniske anlæg (anbefales), der både kan aftage- og producere el, kan byen desuden bidrage til at balancere den fremtidige danske elforsyning. Det bliver nødvendigt, efterhånden som den danske energiproduktion helt omlægges til sol og vind. Optionerne medfører lidt større investeringer i tekniske anlæg end nødvendigt for at levere fjernvarme alene, men akkumuleringstanke og elkedel m.v. giver endnu større forsyningssikkerhed og vigtige optimeringsmuligheder – og i sidste ende den lavest mulige varmeudgift for fjernvarmekunderne.

Nyt A.M.B.A.

Når det er sandsynligt, at et projekt kan realiseres, bistår FVG med etablering af et lokalt A.M.B.A. 

Der holdes stiftende generalforsamling, og selskabets bestyrelse tager herefter formelt stilling til FVGs anbefalinger om alt fra valg af entreprenører, til drift af anlægget og til tariffer.

Efterfølgende drift

Når anlægget er etableret, er der umiddelbart tre muligheder for at varetage driften af anlægget og servicere fjernvarmekunderne

a) De samlede tekniske anlæg og driften heraf overdrages til et lokalt forsyningsselskab

b) AMBA’et varetager selv driften af anlægget

c) AMBA’et indgår en driftsaftale med FVG eller andre, f.eks. 10 år frem

Det er nærliggende at etablere tilsvarende anlæg i andre mindre byer i lokalområdet.

Især hvis der bygges efter samme principper, bør driften af byernes varmeanlæg kunne varetages af samme organisation, så driften optimeres yderligere, og brugernes varmeudgifter kan blive endnu lavere.

Det skal være nemt at blive tilsluttet

Det er helt afgørende for økonomien i et fjernvarmeprojekt, at så mange kunder som overhovedet muligt tilslutter sig det nye fjernvarmenet.

En betydelig del af anlægsinvesteringen budgetteres til de ret dyre hovedledninger, som skal etableres uanset antallet af kunder. Ved stor tilslutning kan denne omkostning fordeles på mange kunder, og resultatet er en lavere varmeomkostning.

Derudover giver mange kunder generelt naturlige stordriftsfordele, som i alle andre infrastrukturprojekter.

For at sikre den højest mulige tilslutning til fjernvarmen er FVG’s tilgang, at gøre det helt enkelt og attraktivt for kunderne at blive tilsluttet fjernvarmenettet.

Kunderne får derfor tilbud om tilslutning på helt særlige vilkår:

  • Gratis tilslutning, hvis man tilslutter sig i etableringsfasen
  • Hele husstandsinstallationen er inkluderet (stikledning og fjernvarmeunit)
  • Husstandens eksisterende varmeanlæg afmonteres og bortskaffes u.b. (dog ikke olietank eller evt. asbest)
  • Gratis afkobling fra naturgas


A.M.B.A.’et finansierer alle omkostningerne, og dermed skal de enkelte varmekunder ikke forholde sig til hverken valg af varmeløsning, til installation eller til finansiering.

Det bliver meget let for den enkelte husstand at sige ja tak til fjernvarmen, og historikken viser også, at denne kundetilgang sikrer en meget høj tilslutningsprocent på omkring 85-95%.

En så høj tilslutningsprocent er medvirkende til, at byen bliver i stand til at drive et effektivt varmeanlæg og tilbyde sine kunder den lavest mulige varmepris.

Garanti for succes

FVG har udstrakt erfaring med at varetage massekommunikation og indsamle tilmeldinger via sin portalløsning og ved kundearrangementer m.v.

Det nye A.M.B.A. vil sammen med FVG kunne sætte en minimumsgrænse for kundetilslutning på f.eks. 85% eller 90% og således være sikker på, at have et meget solidt kundegrundlag, inden der indgås forpligtende aftaler med entreprenører m.v.

FVGs ydelser vil frem til tilslutningsprocenten er opnået være ’no-cure no-pay’.

Tid

FVG udarbejder en plan for den samlede myndighedsbehandling og leverer de nødvendige data til kommunens sagsbehandling. I samarbejde med kommunen sikrer FVG dermed en så smidig og effektiv myndighedsbehandling som muligt.

Det samlede projektforløb vil typisk vare 2-3 år fra beslutning og indtil alle husstande er tilsluttede.

FVG anbefaler ofte etablering af et midlertidigt centralt varmeanlæg, så tidligt tilsluttede husstande hurtigt kan tage deres nye installation i brug.